Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Амнести интернешънъл“ с нов доклад за Сирия- обвинява Дамаск и Москва във военни престъпления

[post-views]
„Амнести интернешънъл“ с нов доклад за Сирия- обвинява Дамаск и Москва във военни престъпления

aleppo-syria„Амнести интернешънъл“ обвини Сирия и Русия във военни престъпления. Правозащитната организация документира и разследва 18 случая на нападения, извършени от силите на Дамаск и Москва срещу здравни и учебни заведения в северозападните сирийски провинции Идлиб, Алепо и Хама.
Съветът за сигурност на ООН не бива да прекъсва жизненоважната хуманитарна помощ за цивилните в Сирия, особено в контекста на несекващите престъпления срещу цивилни в северозападната част на страната. За това призова „Амнести интернешънъл“ и предупреди, че резолюцията, осигуряваща хуманитарен коридор изтича в следващите седмици.
В новия си доклад международната организация разглежда 18 атаки срещу цивилни обекти, извършени през последната година от Сирийските правителствени сили, подкрепяни от Москва. По-голямата част от нападенията са от януари и февруари 2020 г., уточняват правозащитниците. Като резултат, в месеците преди примирието от 5 март, са унищожени дузина здравни заведения в зоната под контрола на опозицията. Десетки други болници са принудително затворени. Убити са повече от 500 цивилни, а близо 1 млн. са принудително разселени от Алепо и Идлиб – последният бастион на джихадисти и бунтовници.
Това е равнозначно на военно престъпление, настояват от „Амнести Интернешънъл“, като дори по стандартите да продължаващата вече 9 години война в Сирия, хуманитарната криза след последните набези срещу Идлиб е безпрецедентна по мащаб. Офанзивата потвърди модела на масирани, ситематични атаки срещу цивилното население. Заедно с това, подчертават от организацията, Кремъл продължава да оказва военна подкрепа чрез незаконни въздушни удари, и то въпреки неоспоримите доказателства, че така пряко подпомага извършваните от режима на Асад престъпления срещу човечеството.

Най-ново

Единична публикация

Избрани