Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оставки във Венецуела след неуспешния опит за държавен преврат

[post-views]
Светът срещу Николас Мадуро – ЕС иска анулиране на президентския вот във Венецуела

Nicolas-Maduro-VenecuelaДвама от най-близките съветници на опозиционния лидер във Венецуела Хуан Гуайдо напуснаха постовете си заради неуспешния опит за държавен преврат. Самият Гуайдо потвърди, че е приел оставките на сътрудниците си, след като планът им за залавяне на президента Николас Мадуро с помощта на американските спецчасти се провали.
Освободени от длъжност са съветникът по обща стратегия Хуан Хосе Рендон и отговорникът за управление при кризи Серхио Вергара, съобщиха от кабинета на Гуайдо и им благодариха за отдадената служба. Двамата организираха провалилия се в началото на месеца опит за преврат в Каракас.
Още през октомври миналата година те наели бившата американска зелена барета Джордан Гудро да оглави екипа, който трябваше да залови президента Николас Мадуро. След извършено начално плащане от 50 хиляди долара за изпълнение на задачата, през ноември Рендон загубил доверие в наемника и отменил сделката. Въпреки че не му е доплатено Гудро решил да доведе мисията си докрай и да помогне за освобождаването на Венецуела от диктаторския режим, потвърди самият той и уточни, че е ангажирал екип от около 60 души.
Случаят нагнети напрежението в Каракас в момент, когато управляващи и опозиция се готвеха да седнат на масата за преговори. Властитите убиха най-малко шестима от наемници и арестуваха 40 други, сред които двама американски войници, включително Гудро. Мадуро настоява, че цел на провалената операция е било не само политическото, но и физическото му убийство. Гуайдо на свой ред отрича да е част от заговора, но под натиск от опозиционните партии уволни двамата провалили се сътрудници.

Най-ново

Единична публикация

Избрани