Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейската комисия: Ще има летен туристически сезон

[post-views]
Европейската комисия: Ще има летен туристически сезон

turisti-moreСветлина в тунела за туризма в ЕС. Европейската комисия излезе с препоръка вътрешните граници на съюза да бъдат отворени възможно най-бързо. Това според Брюксел ще даде глътка свеж въздух на туристическата индустрия, която е сред най-тежко засегнатите отрасли от пандемията Ковид-19. От комисията обаче предупредиха, че при нов пик на заболяването, ограниченията най-вероятно ще бъдат върнати.

Маргрете Вестагер – зам.-председател на ЕК:

„Безопасността е фундаменталния принцип на пакета ни от препоръки. Това означава да приемем поетапни и внимателни стъпки, които се основат на съветите на учените, за да можем да възобновим пътуванията. Втория основен принцип е недискриминацията. Знаем, че ситуацията е различна в отделните страни, но сме длъжни да се отнасяме към европейските граждани еднакво.

Заместник- председателят на комисията Маргрете Вестагер подчерта, че подновяването на пътуванията ще даде свеж въздух на туристическата индустрия, която съставлява близо 10 процента от БВП на блока и дава препитание на милиони европейци. Все пак от комисията препоръчват хората, които все пак са решили да летуват, да го правят ако може в родните си страни или в съседните, за да се сведе до минимум опасността от разнасяне на заболяването. По време на представянето на препоръките си от ЕК посочиха, че не подкрепят идеята, хората, които пътуват от друга страна в рамките на ЕС да бъдат поставяни под карантина, както и появилата се идея за здравни сертификати. Вместо това комисията иска уеднаквяване на начините за събиране на данните за заболеваемостта в ЕС. Това ще позволи да се създаде електронна карта за епидемичната обстановка в отделните страни, което би улеснило хората при планирането на ваканциите си.

Като цяло от комисията смятат, че държавите трябва да се върнат към нормалния си живот, но при строго спазване на правилата за хигиена.

Комисията представи препоръките си в момент, когато няколко страни от ЕС вече обявиха създаването на туристически балони, по примера на Германия, Австрия, Франция и Швейцария, които ще позволяват на гражданите си да пътуват свободно от средата на месец юни. Подобен план обмислят и трите балтийски Латвия, Литва или Естония.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани