Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След нови кръвопролития в Афганистан напрежението между правителството и талибаните ескалира

[post-views]

Taliban guerrilla fighters hold their weapons at secret base in eastern AfghanistanТалибаните предупредиха, че са готови да отвърнат на удара, след като президентът Ашраф Гани нареди на Афганистанските сили за сигурност да подновят атаките срещу бунтовниците в отговор на няколко смъртоносни нападения от последното денонощие. Напрежението ескалира след зловещ атентат в родилен дом в Кабул и постави на карта започналия в страната мирен процес.

Броят на жертвите при кървавото нападение в родилния дом на „Лекари без граници“ в Кабул достигна 24. Сред загиналите са новородени, майки и акушерки. Свидетели разказаха за експлозии и стрелба след като въоръжен мъж нахлул в болничното заведение. По данни на афганистанските здравни власти повече от 16 души са тежко ранени при вчерашната атака. Никоя групировка не пое отговорност за кръвопролитието, което беше остро осъдено по целия свят заради особената си жестокост.

Паралелно беше извършен и втори голям атентат – този път в източната част на страната. Бомба, взривена по време на погребалната процесия на висш полицейски командир, отне повече от 30 живота. Авторството на това нападение си приписаха джихадиститите от т.нар. Ислямска държава.

Общият брой на убитите при различни прояви на насилие в Афганистан през последното денонощие е близо 100 души. Президентът Ашраф Гани посочи именно ИДИЛ и талибаните като извършители на атаките и нареди на силите за сигурност да възобновят операциите срещу врага. Държавният глава обвини престъпните групировки, че тенденциозно нарушават призивите за деескалация на напрежението в страната и компрометират мирния процес, чиито първи стъпки вече бяха направени чрез размяната на затворници.

Най-ново

Единична публикация

Избрани