Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов атентат разтърси Афганистан – талибаните атакуваха военна база на правителството

[post-views]
САЩ и талибаните са пред споразумение

afganistanТалибаните поеха отговорност за смъртоносното нападение срещу военна база на Афганистанските сили за сигурност в източния град Гардез. Най-малко петима цивилни са убити при атаката, а ранените са близо 20, сред които и няколко военнослужещи.

Кола-бомба е взривена в близост до военната база в Гардез. Районът е гъсто населен и не е изключено в крайна сметка броят на жертвите да се окаже много по-висок, заявиха от афганистанското министерство на вътрешните работи. Талибаните на свой ред обявиха, че в действителност има десетки убити и ранени, но всички те са вийници и цивилни не са пострадали. Говорител на бунтовническата групировка подчерта, че целенасочено е атакуван важният за администрацията в Кабул военен щаб след като вчера президентът Ашраф Гани разпореди на силите за сигурност да започнат офанзива срещу екстремистите.

До ескалацията на напрежението между правителството и талибаните се стигна след серия кръвопролития. Във вторник въоръжен мъж нахлу в родилен дом в Кабул и взе 24 жертви, сред които новородени, майки и акушерки. Паралелно, при самоубийствен атентат по време на погребение в източната част на страната загинаха други 32 души.

Бунтовниците отрекоха да имат връзка с атаките, но президентът Гани обвини групировката, че създава среда, в която тероризмът процъфтява. Затова и армията мина в настъпление след като от февруари беше в изчаквателна позиция заради споразумението, според което Вашингтон изтегля частите си от Афганистан в замяна на мирен процес и конструктивен диалог между Кабул и талибаните.

Най-ново

Единична публикация

Избрани