Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СКС проведе комплексна тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия

[post-views]
СКС проведе комплексна тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия

SKS-01Съвместното командване на силите (СКС) проведе комплексна тренировка на комуникационно-информационната система (КИС) на Българската армия на 13 и 14 май 2020 г.  Заедно с формированията от СКС в нея участваха от пунктовете за постоянна дислокация и формирования от видовете въоръжени сили, Съвместното командване на специалните операции и Стационарната КИС. Тренировката се проведе под ръководството на началника на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев и началника на отдел „КИС” на СКС полковник Димитър Хлебаров – директор и непосредствен неин ръководител.

Комплексната тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия под наименованието „Май – 2020“ се проведе като елемент от съвместната подготовка на органите и формированията за комуникационно-информационна поддръжка (КИП) на оперативно ниво.  

Основна цел на тренировката беше да се усъвършенства взаимодействието между органите за управление на КИС на оперативно ниво за изграждане на интегрирана КИС и да се повиши натренираността на тактическите формирования за КИП при развръщането, сглобяването на полевите комуникационно-информационни възли на пунктовете за управление и привързването им към възли от стационарната комуникационна мрежа.

Отработени бяха и задачи по изграждане на част от КИС за поддръжка на системата за командване и управление при провеждане на съвместна операция на територията на страната, както и задачи по КИП на мобилната група за взаимодействие на командващия на СКС. Изпълниха се и задачи по интегриране на елементи от полевата КИС на Българската армия със Стационарната КИС.

Тренировката провери и готовността на комуникационно-информационната система за управление на формированията за овладяване/преодоляване на последиците от бедствия.

В условията на наложените от COVID-19 ограничения, планираните задачи успешно бяха изпълнени в пълен обем при спазване на мерките за недопускане разпространението на заразата.

Източник: www.mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани