Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В търсене на отговори: СЗО се проверява как реагирала на пандемията

[post-views]
Броят на починалите от КОВИД-19 по света от началото на годината надхвърли 1 милион души, съобщи СЗО

szoГенералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адомон Гебрейсус ще инициира проверка за начина, по който СЗО е реагирала на епидемията от КОВИД-19. Той обяви намеренията си по време на Годишната здравна асамблея на ООН. Припомням, че предложението за подобна проверка дойде след приета от ЕС резолюция, която получи подкрепата на 194 страни, включително и Китай.

Годишната конференция за здравето на ООН обикновено не се радва на голям обществен интерес. Тази година обаче форумът, който събира експерти от цял свят, се радва на засилено медийно внимание. Причината е една – да се даде отговор на въпроса как тръгналата от Китай епидемия за по-малко от два месеца прерасна в пандемия, която постави под карантина почти целия свят.
Според ЕС това може да стане единствено чрез независимо проверка на СЗО, която беше подложена на остра критика най-вече от страна на САЩ, че не предупредила света за предстоящата опасност.
За генералния директор на организация Тедрос Адомон Гебрейесус организацията си е свършила работа, а разследване ще има, след като ситуацията с коронавируса бъде овладяна.
Независимо, че доскоро  Китай, смятан за родината на новия коронавирус, твърдо се противопоставяше на идеята за подобно разследване, лидерът на страната Си Дзинпин обеща пълно прозрачност.
Според последните данни на университета Джонс Хопкинс броят на заразените по света превиши границата от 4,7 милиона души, а броят на починалите е малко над 315 хиляди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани