Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова вълна на напрежение в Хонконг – Китай прие спорния Закон за националната сигурност

[post-views]

CHINA-WWII-PARADEКитай прие спорния закон за националната сигурност. Решението предизвика нова вълна от антиправителствени протести в Хонконг и доведе до редица арести. Текстът криминализира подкопаването на властта на Пекин. Така на практика се слага край на автономията на световния финансов център, както и на прилагания по отношение на него принцип „една страна, две системи“.
Законът, който от близо година предизвиква размирици в Хонконг, получи одобрението на Националния народен конгрес на Китай с впечатляващото мнозинство от 2 878 гласа, срещу едва един против и шестима въздържали се депутати.  Очаква се нормативният акт да влезе в сила през септември и да засили контрола над полуоавтономния град, чрез пряко подчинени на Пекин агенции за сигурност, упълномощени да гарантират суверенитета.
Забранява се сепаратизъм, подривна дейност, тероризъм и конспирация с чуждо влияние в Хонконг. Новите разпоредби позволяват приемането на правила срещу противодържавната дейност като се заобикаля местния парламент, който преди време се опита да прокара подобно законодателство, но не успя заради масовото обществено недоволство.
И докато депутатите в законодателно събрание на административни регион стигнаха до физическа саморазправа при дебата за новия закон срещу оскверняването на китайския химн, стотици протестиращи изпълниха улиците с лозунги за независимост. Въпреки ограниченията заради коронавируса антиправителствените демонстрации бяха подновени още в сряда, когато органите на реда задържаха над 300 души.
Междувременно САЩ отнеха специалния статут и търговските привилегии на Хонконг, с мотива, че не разполага с обещаната автономия от Китай. Държавният секретар Майк Помпео осъди едностранното налагане на закона за и предупреди Пекин, че подкопава статута на града като водещ финансов център. Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан също не скри опасенията си по повод погазването на основните свободи в региона.
Китайското правителство на свой ред  определи решението на Вашингтон като „варварско, неразумно и позорно“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани