Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За смъртта на една фараонка

[post-views]
За смъртта на една фараонка

Димитър ИЛИЕВ

Подполковник от НСО и масон 
в мрежа за убийства и дрога 

марангозоваОхранител на висши държавни мъже от парламента, правителството и политически партии е основният организатор на поръчковия разстрел на обвинената за финансови измами и известна като фараонка Станка Марангозова през октомври 2019 г. Подполковникът от Националната служба за охрана Борис Иванов действал като посредник между поръчителя на убийството Иво Масларов и преките извършители на убийството в столичния жк „Младост“. 
Това става ясно след спецоперацията на МВР на 20 май, при която бяха задържани трима мъже в столичния жк „Левски“ – организаторът Борис Иванов, прекият извършител на разстрела Петър Костов и съучастникът Венцислав Пиров. Последният изпява бандата и разказва в подробности за организацията на убийството. Същият ден полицията изважда от водите на малък водоем край софийското село Чепинци и черен мотоциклет, с който Костов е отишъл до Младост, 
разстрелял е 
с 3 куршума
седящата на предната седалка на автомобила си Станка, а след това се измъкнал по предварително планиран маршрут.
Показанията на помагача на бандата Венцислав Пиров са ключови. Макар няколко камери да са засекли мотора при оттеглянето от местопрестъплението на 10 октомври, криминалистите така и не могат да установят нито марката, нито номера. Едва сега след признанията на Венцислав успяват да открият продавача на хондата, която е купена по обява в интернет. Петър и Венцислав заедно ходили до провинцията, за да докарат мотоциклета в София. След това го пребоядисали, сменили различни детайли по машината, за да не може да бъде разпозната на камерите. Според показанията на Венцислав Станка била разстреляна от Петър Костов с пистолет „Макаров“. След изстрелите Костов
оставил бяла изкуствена роза
в колата, копирайки стила на руските поръчкови убийства. убийство марангозова (1)
Венцислав и Петър заедно са следили движението на брокерката Станка Марангозова, а Костов дори следял маршрута й на мобилния си телефон, който приемал сигнала от проследяващо устройство, монтирано в колата на жертвата. Костов получил за хладнокръвието си 30 000 лв., а Венцислав – 20 000 лв.
Помагачът Венцислав е освободен под домашен арест, понеже е обвинен само за участие в групата. Лежал в затвора няколко пъти, като един път е бил зад решетките в Австрия. Той се запознал с Костов в Софийския затвор, където Костов лежал за изнасилване и отвличане. Двамата излезли на свобода през 2018 г., а малко по-късно се запознали с Борис Иванов, когото те наричали Борето.  От 2019 г. двамата започнали 
да продават дрога за подполковника от НСО
Борис Иванов – марихуана, амфетамини и кокаин. Затова не било изненада, че при претърсването в дома на офицера от НСО Борис Иванов са намерени незаконни оръжия и наркотици. 
Офицерът от НСО Борис Иванов осигурил всичко необходимо за организацията на разстрела. Той намерил оръжието, мотоциклета, проследяващото устройство в колата на Марангозова. Начертал маршрута за оттегляне към Чепинци, така че мотоциклетът да не попадне в  полезрението на камери с висока резолюция. След убийството с парите от хонорара за разстрела тримата дори си купили коли от една и съща фирма.
иво масларовПодполковникът от НСО Борис Иванов е ключова фигура в реализацията на поръчковото убийство. В службата му го знаели като Рижия заради светлия цвят на косата му. По време на разпитите Венцислав разказа, че 
Борис Иванов 
лично ги наел 
и им обяснил, че поръчката е от Иво Масларов. След това дори ги срещнал с него, за да уговорят подробностите лично.
Мотивът за поръчката от Иво Масларов са неуредени финансови отношения. Той дал на Марангозова милиони, които тя да инвестира в акции с висока печалба. На няколко пъти той притискал Марангозова да му изплаща обещаните високи лихви. Тя започнала да му плаща от собствените си пари, за да няма проблеми. Накрая подала жалба в прокуратурата. След разследване само ден преди убийството, на 9 октомври, прокуратурата внесла обвинителния акт срещу Иво Масларов в съда. Марангозова също е отдавнашна познайница на съдебната система. Красавицата, първа братовчедка на починалия през 2015 г. червен депутат от Бургас д-р Кънчо Марангозов, беше арестувана от ДАНС през 2011 г. за пране на пари и измами. След проведено разследване тя бе 
обвинена за източване на 65 млн. лв.
чрез схема, напомняща на дейността на прочутите финансови пирамиди от 90-те години на миналия век.
Едва ли е изненада, че гардът от НСО Борис Иванов е в тази престъпна схема заедно с бившия висаджия и сподвижник на Красимир Каменов – Къро, Иво Масларов. Макар той да е oпитeн oфицeр oт Нaциoнaлнaтa cлужбa зa oхрaнa, Иванов очевидно е важна фигура в cхeмa зa рaзчиcтвaнe нa cмeтки чрeз убийcтвa и вeрoятeн бизнec c рaзcлeдвaния, дocъдeбни прoизвoдcтвa и приcъди, показа разследването.
Пoдпoлкoвникът c нaд 10-гoдишeн cтaж e oхрaнявaл дeceтки мacoви прoяви кaтo т.нaр. външeн пeримeтър, кoйтo пaзи пaртийни лидeри, прeзидeнти, прeмиeри, миниcтри, чуждecтрaнни дeлeгaции, кoгaтo тe ca нa публични cъбития. Зaтoвa и oфицeрът имaл 
cпeциaлни умeния зa рaбoтa c взривни уcтрoйcтвa
и тeхникa зa пoдcлушвaнe и прocлeдявaнe.
Но се оказва, че Борис Иванов е  бил в близки oтнoшeния c увoлнeнитe прeз 2013 г. двaмa гaрдoвe oт cъщaтa cлужбa зa връзки c oргaнизирaнaтa прecтъпнocт.  
Бил в aвaнгaрдa на охраната, кaтo имaл oтгoвoрнocт прeди дaдeнo мeрoприятиe дa прoвeрявa cъc cпeциaлнa aпaрaтурa зa взривни уcтрoйcтвa. 
В телефона на Иванов обаче разследващите открили 
телефоните на магистрати, полицаи и политици
Подполковникът бил член на една от масонските ложи в София, а в контактите си в телефона сподвижниците му от ложата били изписани с „Брат“ пред името. Въпреки че Иванов бил от най-ниските нива в ложата с ранг „калфа“, той умело използвал контактите си с магистрати. При претърсването в дома му са открити определения на съда, присъди и мотиви към тях, както и водени досъдебни производства.
Пoдпoлкoвникът oт НCO Бoриc Ивaнoв ocтaвa в aрecтa, реши след 3 среднощни заседания състав на Софийския военен съд. Поръчителят Иво Масларов се издирва с европейска заповед за арест. 52-годишният мъж е обвинен задочно, защото е напуснал България през март. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани