Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Очаква се от 15 юни да се възстанови движението в Европа

[post-views]
Захариева: Нашите граждани очакват НАТО активно да се включи в борбата с коронавируса

zaharievaОт 15 юни да се възстанови нормалното движение в ЕС и в съседни държави със сходен епидемиологичен риск очаква министър Екатерина Захариева. Разбира се, то ще бъде под условия за социална дистанция и изисквания към самолетите и хотелите, подчерта тя. Европа вече не е епицентърът на кризата и ЕК вече има препоръки към държавите членки с препоръки за поетапно изключване на ограничаващите мерки и една от тях е разкриването на свободния пазар. Това обаче трябва да става плавно и отговорно при премерен риск, заяви Захариева. 
„План за възстановяване е нужен и е нужен възможно най-скоро. Не е тайна споровете между тези, които искат повече грантове, и тези, които искат по-скоро заеми. Така че очакваме предложението на Комисията. Това, което за нас е важно, е да има равен достъп за всички държави и критерий да не е само държавите, които са с най-голям брой заразени или починали, защото в крайна сметка всички икономики пострадаха. И държавите, както ние, взеха най-бързо рестриктивни мерки, също техните икономики пострадаха“, каза външният министър за финансовата мярка за помощ за излизане от коронакризата на страните от ЕС. Захариева призова отново българите, които искат да бъдат сезонни работници в чужбина, да проверяват и да се информират за ситуацията. 

15 млрд. евро от ЕС за COVID-19

За България е предвидена една от най-големите помощи от Европа спрямо БВП – 19,3%, или 15 млрд. евро. От тях трябва да връщаме 3,3 млрд. евро в рамките на много дълъг период – около 30 години, а останалите са под формата на грантове. Това каза евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев в ефира на „Нова телевизия“. По-голям процент от нас може да вземе единствено Хърватия – 20% от БВП. Сумата не се определя от броя на заболели или починали от вируса, а от състоянието на икономиката. Парите от Европа винаги са обвързани с реформи, поясни евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк. Например с тези средства може да се построи новата детска болница в София. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани