Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Размириците в САЩ са неконтролируеми – протести има в над 70 града, наложиха полицейски час

[post-views]
Размириците в САЩ са неконтролируеми – протести има в над 70 града, наложиха полицейски час

usa_policeРазмириците в САЩ вече са неконтролируеми. Протестите след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд преди седмица станаха още usaпо-мащабни и обхванаха повече от 75 града. Демонстрантите пренебрегнаха наложения полицейски час и на много места се стигна до ожесточени сблъсъци с органите на реда.

Масовите протести продължават вече близо седмица, след като смъртта на чернокожия Джордж Флойд, настъпила след брутален арест, възпламени отдавна тлеещия гняв заради расовите предразсъдъци в американската правосъдна система. Столицата Вашингтон горя и буквално – демонстрантите подпалиха няколко пожара в непосредствена близост до Белия дом и това наложи временна евакуация на президента Доналд Тръмп, предадоха американските медии.

usa-policeРазмирици има на практика в цялата страна. Полицейски час е въведен в повече от 40 града, но протестиращите масово не се съобразиха с него и продължиха гневните си прояви, включително палежи на полицейски коли и грабежи на магазини. До насилие се стигна в Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия и Лос Анджелис, където органите на реда използваха сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат тълпите. За овладяване на напрежението на терен са изпратени повече от пет хиляди души в 15 различни щата, съобщиха от Националната гвардия, която е основният инструмент на Вашингтон за потушаване на кризи в страната.

Един човек беше убит, а други петима получиха огнестрелни рани по време на протестите в Чикаго в събота. Над 20 полицаи са пострадали, usa_policeсочи статистиката на местните власти за уикенда, а стотици демонстранти са задържани. В Минеаполис, откъдето започна всичко, в неделя трагедията се размина на косъм след като шофьор на цистерна умишлено се вряза в протестиращите.

САЩ изживяват най-масовите граждански размирици за последния половин век. Нищо подобно не се е случвало след убийството на Мартин Лутър Кинг в края на 60-те, коментират експерти. Президентът Тръмп многократно осъди ескалацията на напрежението в страната и разкри намерението си да обяви за терористична организация движението „Антифа“ – мрежа от крайнолеви активисти, за които се смята, че стоят зад безредиците.

В знак на солидарност с демонстрациите отвъд океана, хиляди излязоха на протести в Лондон и Берлин, с искания за справедливост и край на полицейския произвол.

Най-ново

Единична публикация

Избрани