Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пикове и спадове: Развитието на пандемията от КОВИД-19 по света

[post-views]
В Бразилия броят на жертвите на COVID-19 надхвърли 22 хиляди души

koronavirus3

И сега към ситуацията с пандемията от КОВИД-19 по света. Продължава да расте броят на заразените с коронавируса в Бразилия. За последното денонощие в страната са регистрирани над 16 хиляди нови случая, с което общият им брой надхвърли половин милион. И докато пандемията се разраства в Латинска Америка, ситуацията в Европа продължава да се нормализира.

За по-малко от седмица Бразилия се изкачи до второто място в черната класация по брой заразени с Ковид-19 в света. Чувствителен пик е регистриран и при смъртните случаи, след като само за един ден в страната починаха близо 1000 души, с което общия им брой много скоро ще прескочи границата от 30 хиляди.

На фона на критичната ситуация в страната все по-често започва да ескалира общественото напрежение, като през уикенда се стигна до сблъсъци между привърженици и опоненти на бразилския президент Жаир Болсонаро, който е открит противник превантивните мерки за ограничаването на заразата.

Именно заради липсата на адекватна политика на здравните власти в редица централно и южноамерикански страни, прогнозите на експертите, че районът ще се превърне в новото голямо огнище на пандемията от КОВИД-19 за сега се оправдават.

В същото време пандемията продължава да отшумява в Европа. Затова говорят и съобщенията от Великобритания, след решението на правителството да започне да облекчава карантините мерки. От днес в Обединеното кралство отвориха врати детските градини и началните училища, като връщането на децата в класните стаи не е задължително, а по преценка на родителите. Редицата здравни експерти на острова  предупреждават, че твърде бързото облекчаване на мерките може да има негативен ефект. Ново разхлабване на мерките има и във Франция, където от днес бяха отворени всички паркови и градски градини. Според последните данни на американския университет „Джонс Хопкинс“ броят на заразените по света е прескочил границата от 6 милиона и сто хиляди души.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани