Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Светът се прекланя пред Кристо , творецът Христо Явашев почина на 84-годишна възраст

[post-views]
Светът се прекланя пред Кристо , творецът Христо Явашев почина на 84-годишна възраст

hr_javashevНа 84-годишна възраст почина световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев, познат с псевдонима си Кристо. Той е най-популярният съвременен български творец и ще остане в историята с внушителните си проекти, сред които и опаковането на Райхстага в Берлин.

Христо Явашев почина от естествена смърт в дома си в Ню Йорк, съобщиха негови сътрудници в социалните мрежи. Смъртта му слага край на една монументална авантюра, коментира френският вестник „Фигаро“.

„Човекът, който опаковаше света вече го няма“, пишат италиански издания и припомнят, че той направи възможно ходенето по вода, покривайки с „Плаващите кейове“ езерото Изео. Това беше последният мащабен проект на твореца, който приживе успя да завладее целия свят с аванградните си инсталации, сред които опаковането на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови завеси в Калифорния и поставянето на „Портите“ в Сентръл парк в Ню Йорк.

Националният център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“ в Париж определи Кристо като „вълшебник“ със съществен принос към съвременното изкуство и потвърди откриването на изложба, посветена на художника и съпругата му Жан-Клод, която до смъртта си през 2009 г. беше негов творчески партньор. Експозицията трябваше да бъде открита през март, но заради глобалната пандемия от Ковид-19, беше насрочена за 1 юли.

По същата причина беше отложен и последният проект на българина – опаковането на Триумфалната арка във френската столица, което беше предвидено за септември. Въпреки смъртта на Кристо събитието ще се състои по план догодина, посочиха от екипа му и подчертаха, че той и Жан-Клод винаги са смятали, че творчеството им трябва да ги надживее.

Най-ново

Единична публикация

Избрани