Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съвместни бойни стрелби „Шабла 2020“

[post-views]
Съвместни бойни стрелби „Шабла 2020“

финал_2020_ШАБЛА_ЕМБЛЕМАС участието на военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на зенитен полигон на ВВС „Шабла“ ще се проведат съвместни бойни стрелби „Шабла 2020“. Общ ръководител на подготовката е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.

От 30 май до 12 юни формированията за противовъздушна отбрана (ПВО) от Сухопътните войски провеждат полево обучение, бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели на полигон „Шабла”. В полевата подготовка и бойните стрелби участват военнослужещи от формированията за ПВО от 2-ра и 61-ва механизирани бригади, Единния център за начална подготовка, Бригадното командване и 101-ви алпийски полк. Участват също и обслужващи и осигуряващи формирования от 110-и логистичен полк и 59-и батальон за ядрена, химическа и биологическа защита и екология. Формированията за ПВО от Сухопътните войски ще проведат бойни стрелби и пускове с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М” по въздушни цели денем и със зенитно-артилерийски установки ЗУ-23-2 по въздушни цели денем и нощем. Планирано е провеждането и на експериментални стрелби със ЗУ-23-2 по надводни цели. Лагерният сбор на Сухопътните войски беше открит на 30 май от полковник Спасимир Чепишев от отдел „Подготовка на войските” в Командването на Сухопътни войски.

От 8 до 12 юни, съгласно тазгодишния план за дейността на ВВС, ще се провеждат съвместни полети на различни типове авиационна техника над море, от или на летище Балчик и на територията на полигон „Шабла“. От ВВС участват летателен състав на военните формирования 28 000 – Граф Игнатиево, 32 040 – Крумово, 26 030 – Безмер, 52 090 – Долна Митрополия и 24 900 – София. Ще се проведат и бойни стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела – 2М” със стрелци-зенитчици от ВВС и СКСО.

Сред целите на полетите са поддържане и усъвършенстване на подготовката на летателния състав, носещ бойно дежурство, за изпълнение на стрелби по въздушна цел и морска (надводна) цел, за изпълнение на полети за десантиране и др. Цели се още възстановяване, придобиване, поддържане и усъвършенстване на техниката на пилотиране над море на големи, средни, малки и пределно малки височини, както и за аварийно-спасителни работи над морска повърхност.

Сред задачите, поставени пред ВВС по време на съвместните бойни стрелби „Шабла 2020“, са още: Изпълнение на полети за отстрели на авиационни управляеми ракети със самолети МиГ-29; съвместни полети за стрелба по морска (надводна) цел със самолет Су-25 и вертолети Ми-24 и Ми-17; полети за десантиране по парашутен способ със самолети С-27J/L-410 от и на летище Балчик; полети за разузнаване с вертолети Ми-17 (AS-532AL); евакуация на личен състав от водна повърхност; изпълнение на полети и носене на дежурство, аварийно-спасително и транспортно осигуряване, авиомедицинска евакуация и др.

Източник: mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани