Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Коронавирусът може да отложи завръщането на Су-25 до 2 месеца

[post-views]
Коронавирусът може да отложи завръщането на Су-25 до 2 месеца

Bulgarian_Su-25K_FrogfootВ края на месец юли 2020 г. първият ремонтиран Су-25 се очаква да се завърне у нас, но не е изключено пандемията от коронавирус да го забави до 2 месеца, предаде репортер на БГНЕС.

На 14 декември 2018 г. Министерството на отбраната сключи договор за „възстановяване на летателната годност и замяната на остарялото комуникационно и навигационно оборудване на 8 самолета Су-25“. Договорът е на обща сума 42 185 620 евро и е сключен с беларуската компания „558 Авиационен ремонтен завод“.

Срокът на модернизацията на един самолет е 11 месеца от постъпването на авансовото плащане. Средствата са приведени от МО в края на юни 2019 г., така че се очаква първият самолет да се върне след ремонта в края на юли 2020 г.

В рамките на 7 месеца след връщането на първия Су-25 на родна земя ще се завърнат и останалите 7 щурмовика. Гаранцията на самолетите е 300 летателни часа и/или 2 години, което от събитията настъпи първо. В договора също така е включена доставката на консумативи, осигуряващи експлоатацията на всяка една от машините за 1 година.

От МО уверяват, че договорът се изпълнява съгласно графика, но не изключват заради пандемията от коронавирус да има незначително забавяне до 2 месеца, засягащо връщането от ремонт на първия и втория Су-25.

Самолетите Су-25 са единствените средства на Военновъздушните ни сили за изпълняването на задачите по мисията „Отбрана“ – за огнева поддръжка на сухопътните и военноморски сили. Това е записано в Програмата за развитие на отбранителните способности на българската армия 2020.

Су-25 е едноместен щурмовик създаден от ОКБ Сухой в Съветския съюз. Той е участвал в множество военни конфликти, включително в Афганистан и Македония. Приет е на въоръжение в българските ВВС още по времето, когато страната ни бе член на Варшавския договор.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани