Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масовите протести в САЩ – Тръмп заплаши демонстрантите с армия

[post-views]
Тръмп нахока шефовете на разузнаването в САЩ

Donald Trump-2Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши протестиращите срещу полицейското насилие в страната с армията. Държаният глава определи случващото се като вътрешен тероризъм. Независимо от въведения полицейски час демонстрации имаше и тази нощ в повечето големи американски градове. Наред с мирните протести обаче продължават да идват и съобщения за бунтове придружени с грабежи.

Независимо от въведения вечерен час големи мирни демонстрации през изминалата нощ имаше в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анжелис и други големи градове на страната. Протестиращи се събраха и пред Белия дом в столицата Вашингтон, но бяха разпръснати със сълзотворен газ малко преди американският президент да посети местна църква, пострадала от безредици преди няколко дни. Малко по-рано в първото си обръщение към нацията за случващото се в страната Тръмп определи демонстрациите като вътрешен тероризъм и се закани да изпрати армията. 

Доналд Тръмп- президент на САЩ:

„Призовавам всеки губернатор да мобилизира националната гвардия, за да си върне контрола над улиците. Кметовете и губернатори трябва да бъдат глобявани, докато това насилие не бъде смазано. Изпратих хиляди въоръжени войници и полицаи да сложат край на размириците, грабежите и вандалските прояви. Няма мирни протести, това си е вътрешен тероризъм. Съсипването на невинния човешки живот и проливането на кръв е нарушение срещу човечността и е престъпление срещу Бог.“

Очаквано заканата на Тръмп да изпрати  армията срещу американците предизвика остра вълна от критика. „В момент когато страната се нуждае от обединение, този президент продължава да я разкъсва на парчета“, се казва в общо комюнике на Демократическата партия. Към критиката се присъединиха и редица губернатори, сред които и този на Ню Йорк Андрю Куомо. Междувременно стана ясно, че независима аутопсия посочва, като основата причина за смъртта на Джордж Флойд – задушаване. Това  допълнително увеличава вината на полицая извършил фаталния арест, и срещу него могат да бъдат повдигнати обвинения в умишлено убийство.

Случаят с Джордж Флойд не е изолиран. През последните няколко години обаче, подобни инциденти, при които бял полицай убива невъоръжен цветнокож започнаха да зачестяват, което роди движението „Черния живот има значение“.

За разлика от преди обаче, последния случай на полицейски произвол в САЩ, предизвика безпрецедентни масови протести и размирици не само САЩ, но и шокира международната общност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Костадин Филипов

Най-ново

Единична публикация

Избрани