Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестите в САЩ продължават – армията е в пълна готовност за действие

[post-views]
Размириците в САЩ са неконтролируеми – протести има в над 70 града, наложиха полицейски час

usa_policeПродължават масовите протести в САЩ. За осмо поредно денонощие десетки хиляди хора изпълниха улиците на страната с искания за справедливост и край на полицейското насилие срещу чернокожите. Мащабността на демонстрациите се запазва, посочват местните медии, но характерът им е по-скоро мирен и за случаи на насилие се съобщава все по-рядко.

Един от най-масовите протести беше организиран от семейството на починалия Джордж Флойд в родния му град Хюстън, щата Тексас. Припомняме, че именно смъртта на афроамериканеца подпали рамириците в САЩ миналата седмица, а във вторник съдебномедицинската експертиза потвърди, че той е починал от внезапно спиране на сърцето и дишането в следствие от използваните от полицията методи при ареста.

През деня протестите преминават по-скоро мирно и почти не се съобщава за размирици. С падането на нощта обаче ситуацията ескалира и започват набези срещу търговски обекти, а сблъсъците между демонстрантите и полицията се подновяват. Статистиката за изминалата седмица показва стотици ранени и от двете страни, както и хиляди извършени арести.

Въоръжените сили са в пълна готовност за действие, но все още не подпомагат пряко гражданските власти, съобщиха от Пентагона. Около 1 600 военнослужещи бяха прехвърлени в бази около столицата Вашингтон след размирици и заканата на президента Тръмп да изполва армията срещу протестиращите. Въпреки заплахите и наложения полицейски час, хиляди хора останаха на възловите места в столицата и се изправиха пред Белия дом с лозунги за справедливост и искания за оставка на държавния глава.

Междувременно все повече се говори за негативния ефект, който случващото се има върху предизборната кампания на Тръмп. Републиканците в Сената успяха да блокират проекторезолюцията, осъждаща президента за използването на сила срещу демонстрантите, но мнозинството от американците остро осъждат начина, по който той реагира на кризата. Действията на Белия дом имат под 30% подкрепа, за сметка на масови симпатии към протестното движение и растящо доверие в основния кандидат на демократите Джо Байдън. Бившият вицепрезидент обвини Тръмп, че е превърнал страната в „бойно поле“ и се ангажира, ако спечели, да „излекува расовите рани“ в страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани