Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев участва в годишна среща по Процеса SEDM

[post-views]

iliev„Вярвам, че този форум е отличен пример за конструктивно военно сътрудничество, което укрепва взаимното доверие и разбирателството между държавите, участващи в Процеса SEDM. Тази среща показва, че макар и в момента да сме на разстояние едни от други, оставаме свързани.“ Това заяви днес, 3 юни, генерал-лейтенант Димитър Илиев в проведеното ежегодно заседание на заместник-началниците на отбраната от държавите – участнички в Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM).

„Особено важно е да продължи засилването на военното сътрудничество между нашите държави, което категорично ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост и боеготовността на въоръжените ни сили“, категоричен бе генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той изрази благодарност към личния състав на щаба на многонационалната бригада SEEBRIG за активното участие и ценния принос към учението „Балкански мостове 19“, домакинствано от България през миналата есен и организирано в рамките на Инициативата на началниците на отбраната на страните от Балканския регион.

Заседанието днес бе планирано да се състои в Букурещ, Румъния, но поради въведените в световен мащаб мерки за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19, то се проведе чрез видеотелеконферентна връзка. Домакин на срещата бе заместник-началникът на отбраната на Румъния генерал-майор Василе Тоадер. Във форума участваха представители от държавите – участнички в процеса – Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Грузия, Италия, Република Северна Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Черна гора и Хърватия.

Председателят на Политико-военния направляващ комитет на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ) и заместник-министър на отбраната на Албания Петро Кочи водеше срещата от Тирана. Той обърна внимание на пандемичната обстановка в региона и ролята на Процеса SEDM като стабилизиращ фактор в Югоизточна Европа. Петро Кочи запозна участниците с дейностите и мероприятията, проведени в рамките на Процеса по време на албанското председателство.

Акцент във форума бе докладът на командира на многонационалната бригада SEEBRIG бригаден генерал Тудорица Петраче относно готовността за предислоцирането на щаба на бригадата от Лариса, Гърция, в Куманово, Република Северна Македония, което предстои през август тази година.

През юли 2021 г. България ще поеме ротационното председателство на Процеса SEDM за период от 2 години.

Източник: www.mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани