Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австрия отвори границите си, Германия на 15 юни

[post-views]
Новите случаи на КОВИД-19 у нас са 206

koronavirus

От днес границите на Австрия са отворени, след решението на правителството да отмени въведения специален режим, заради пандемията от КОВИД-19. На този етап ограниченията ще останат само за гражданите на Италия. Германия също обяви, че от 15 юни гражданите й могат спокойно да пътуват в чужбина. В същото време Северна Македония върна част от превантивните си мерки срещу коронавируса, като ограничи движение на гражданите си за период от три дни.

С отварянето на границите в Австрия отпадна и мярката за задължително 14 дневна карантина за хората пристигащи в страната. Външният министър Александър Шаленберг заяви, че до седмица ще бъде решено дали да отпадне режимът по границата с Италия, което зависи само от епидемичната ситуация в страната. „Обмисляме да отворим границата за гражданите на Италия, които идват от райони с малък брой заразени“, посочи Шаленберг. Късно снощи Федералното правителство на Германия реши да отвори границите си от 15 юни за всички страни от ЕС и Шенгенското пространство. Берлин обаче предупреди, че има готовност да върне ограниченията, ако ситуацията с коронавируса в дадена държава отново започне да се влошава.

 „Знам, че решението ни вдъхва големи надежди и очаквания, но искам да подчертая, препоръките ни за пътуване в чужбина остават, независимо, че отменихме забраната.“, написа германският външен министър Хайко Маас. Паралелно с отварянето на границите германското правителство обяви и кризисния си план за стабилизиране на икономиката, който ще  е в размер на 130 милиарда евро. Междувременно испанският парламент одобри предложението на премиера Педро Санчес, извънредното положение в страната да бъде удължено с още 15 дни. И докато в Европа пандемията изглежда отшумява по света новият коронавирус продължава да взема човешки животи. Критична остава ситуацията в Латинска Америка, след като Мексико и Бразилия, най-тежко засегнатите засега държави в района, за пореден ден отчетоха чувствителен пик на новите заразени, както ръст на починалите. В същото време има голяма вероятност Иран, която бе сред първите тежко засегнати от коронавируса страни, да бъде пометен от втора епидемична вълна, след като за едно денонощия бяха регистрирани над 3 хиляди нови случая с Ковид-19.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани