Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ситуацията в САЩ остава напрегната – четирима полицаи са обвинени за смъртта на Флойд

[post-views]
Размириците в САЩ са неконтролируеми – протести има в над 70 града, наложиха полицейски час

usa-policeПрокуратурата в щата Минесота разшири обхвата на делото за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, която стана причина за масовите протести и размирици в САЩ. След първоначалното обвинение срещу полицая Дерек Човин, който е посочен за физическия извършител на убийството, като съучастници в деянието бяха привлечени още трима служители на реда.

След като съдебномедицинската експертиза потвърди, че Джордж Флойд е починал от задушаване, прокуратурата промени тежестта на обвинението срещу полицая Дерек Човин, който е притискал с коляно врата на жертвата. Деянието беше преквалифицирано от убийство трета степен (по непредпазливост), на такова от втора или непредумишлено убийство. Ако аргументите бъдат приети от съда извършителят очаква до 40 години затвор.

Официални обвинения са повдигнати и срещу трима негови колеги. Припомняме, че четиримата служители на реда бяха уволнени още миналата седмица, непосредствено след бруталния, и оказал се фатален, арест на Флойд, който изкара американците на протест срещу расовата дискриминация и полицейския произвол над чернокожите в страната.

Демонстрациите са „драматични и необходими“, коментира главният прокурор на Минесота Кийт Елисън. Той подчерта, че подобен тип дела са изключително сложни и призова протестиращите да проявят търпение, докато екипът му работи по изготвянето на солидно обвинение.

Междувременно ситуацията в САЩ остава напрегната, а в Ню Йорк се съобщава за най-малко трима ранени полицаи, без обаче да се уточнява дали случаят е свързан с размириците. Продължава да расте и недоверието в президента Доналд Тръмп заради реакцията му на кризата. Активисти за правата на човека му припомниха, че „ноември идва, а хората помнят“, визирайки предстоящите президентски избори, в които победата на действащия държавен глава изглежда все по-малко вероятна според анализаторите. Критиките си към Тръмп не спести и бившият министър на отбраната Джеймс Матис, който го обвини в злоупотреба с власт и подклаждане на разделение в американското общество. Настоящата ситуация е знак за безпрецедентна промяна на манталитета в САЩ, заяви бившият президент Барак Обама и призова младежите да продължават да отстояват правата си.

Бунтовете отвъд океана предизвикаха широк международен отзвук. Милиони хора по целия свят изразиха солидарността си с протестното движение чрез различни инициативи в социалните мрежи. В редица европейски градове като Париж, Лондон и Берлин продължават демонстрациите срещу расизма под надслов „Не мога да дишам“, каквито са последните думи на убития Джордж Флойд. Митингът в гръцката столица Атина прерасна в безредици, след като към сградата на американското посолство полетяха коктейли Молотов, а стотици протестиращи младежи влязоха в сблъсък с охраняващите дипломатическата мисия полицейски отряди.

Най-ново

Единична публикация

Избрани