Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Втора пратка на МиГ-29 за Сирия – модернизираните самолети вече са в експлоатация

[post-views]
Напрежение по границата между Сърбия и Косово, Белград вдигна самолети МиГ-29 срещу вражески дронове

mig-29Москва достави втора партида модернизирани изтребители МиГ-29 на съюзниците си в Сирия, съобщиха от руското посолство в Дамаск. Самолетите са въведени в експлоатация веднага и сирийските пилоти вече ги използват за операции във въздушното пространство на страната.

Доставените изтребители са много по-маневрени и ефективни от предишното поколение, коментират източници от сирийската армия, цитирани от държавната агенция САНА. Бързата пратка е осъществена като част от плана на руския президент Владимир Путин, който миналата седмица разпореди на министрите на външните работи и отбраната да договорят с правителството в Дамаск повече военни обекти за Москва и по-широк достъп на плавателните ѝ съдове, в допълнение към двете руски военни бази в страната.

Вносът на изтребители в Сирия стана повод за напрежение между САЩ и Русия. В края на май Вашингтон обвини Москва, че през Дамаск е прехвърлила самолет в Либия, в подкрепа на воюващите там руски наемници. Според Пентагона изтребителят е пребоядисан, за да се скрие произходът му и ще се използва за огнева поддръжка от въздуха на Либийската национална армия на генерал Халифа Хафтар. От Кремъл отказват да коментират казуса.

Най-ново

Единична публикация

Избрани