Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК иска до края юни ЕС да отвори всички граници

[post-views]
Евродепутати ще обсъдят обстановката в България

EU -Parlament

Страните-членки на ЕС да отменят всички ограничения по границите до края на юни, както и да бъде възстановено свободно пътуване в блока. За това призова еврокомисаря  по вътрешните работи Илва Йохансен, според която ситуацията с разпространяването на вируса в Европа се подобрява бързо.

За ЕК отмяната на всички пътни ограничения в ЕС, заради пандемията от Ковид-19, трябва да става чрез общ и координиран подход между отделните държави-членки.

Илва Йонасон – еврокомисар по вътрешните работи на ЕС:

„Мисля, че се доближаваме до ситуацията, в която е време да премахнем всички ограничения по вътрешните си граници, както и граничните проверки.

Независимо от препоръките решението за това кога и как да бъдат отворени границите остава въпрос на национално ниво.

Докато Италия обяви в началото а седмица, че отваря всичките си граници, то Австрия премахна граничните проверки за всички граждани на съседните й страни, без италианците.

В същото време чехите могат да пътуват свободно в Австрия, но австрийците няма да могат да влизат Чехия.

До средата на месеца се очаква една дузина страни-членки на ЕС, сред които Франция и Германия също да отменят пътните забрани, но гражданите и на двете страни ако искат да летуват например в Испания, ще трябва да изчакат до 1 юли.

Наред с вътрешните граници остава и другия важен въпрос, кога ще бъдат отворени и външните граници, което би трябвало да даде глътка свеж въздух за туристическата индустрия, която за сега е най-пряко засегната от пандемията.

Според изчисленията близо 10 процента от БВП-то на ЕС идва именно от туризма.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани