Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Минеаполис се сбогува с Джордж Флойд – възпоменателни церемонии имаше в цялата страна

[post-views]
Минеаполис се сбогува с Джордж Флойд – възпоменателни церемонии имаше в цялата страна

usa-protesti-sashtМинеаполис се сбогува с Джордж Флойд в първата от серия възпоменателни церемонии. Служби в памет на убития афроамериканец имаше в редица градове на САЩ, сред които Ню Йорк и Вашингтон. Всички те преминаха спокойно, без ескалация на напрежението и прояви на насилие.

След повече от седмица на размирици, САЩ замлъкнаха в памет на убития Джордж Флойд, чиято смърт постави на дневен ред въпроса за расовата дискриминация в страната, имаше в цялата страна.

Първата от общо три официални погребални церемонии се състоя в Минеаполис, където на 25 май се разигра драматичният арест. По време на службата адвокатът на семейство Флойд определи „пандемията от расизъм“ като причина за смъртта на мъжа, а активистът за правата на човека Ал Шарптън изнесе пламенна реч.

Ал Шарптън – активист за правата на човека:

„Бяхме будни деца, въпреки че учихме в училища с оскъдни ресурси, но вратът ти беше затиснат с коляно. Можехме да управляваме големи компании и да не се налага да скитаме по улиците, но ти беше задушен. С интелигентност и креативност можехме да постигнем всичко, освен да махнем коляното от врата си.“

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей оплака несправедливата смърт на Флойд, коленичил пред ковчега му. Ректорът на местния Северен централен университет пък учреди стипендия „Джордж Флойд“ за подпомагане на младите афроамериканци, които искат да постигнат лидерски позиции в обществото.

Междувременно само на няколко пресечки, трима от полицаите, обвиняеми по делото за убийство се изправиха за първи път пред съда. Посоченият като физически извършител техен колега – Дерек Човин пък очаква среща с магистратите в понеделник.

Ситуацията в САЩ като че ли се успокоява, но поведението на президента Доналд Тръмп продължава да бъде обект на критики. Още един бивш представител на висшето военно командване на страната – генерал Мартин Демпси, определи като „изключително тревожни и дори опасни“ заплахите на държавния глава да изкара армията срещу демонстрантите. Припомняме, че по-рано подобно мнение сподели и бившият министър на отбраната Джеймс Матис, а действащият шеф на Пентагона Марк Еспър заяви, че всяко използване на въоръжените сили ще бъде внимателно премислено.

Най-ново

Единична публикация

Избрани