Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поредния опасен рекорд: Месец май на 2020г. – най-топлият регистриран някога

[post-views]
Температурата на Земята отбеляза неофициален рекорд през последната седмица

globalno zatopljane_zegaПланетата ни отчете поредния температурен рекорд. Според Европейска служба за климатични промени „Коперник“ месец май на 2020г, е бил най-топлият регистриран някога. Учените предупреждават, че ако не се вземат спешни мерки за ограничаване на парниковите емисии, то средната глобална температура ще продължи да се покачва в близко бъдеще.

В доклада на Европейската служба за климатични промени „Коперник“ се посочва, че най-забележимо покачването на температурите в глобален мащаб се забелязва в Арктика.

Според измерванията на европейските учени температурата на  въздуха на повърхността на планета, сравнена с месеците май през референтния период 1981 -2010г, е била по-топла с близо 0,7 градуса по целзий.

В доклада на служба се посочва, че температурите в Европа като цяло са били по-ниски от средните, за сметка на югозападните и североизточните части на континента, където са били регистрирани температурни аномалии.

В същото време в световен мащаб най-високите температури в сравнение със средните са регистрирани в Сибир с цели 10 градуса. Подобна е ситуацията Арктика и Аляска.

Учените смятат, че има голяма вероятност 2020г, да се окаже по-топла от 2019г, която беше обявена за втората най-топла в света, откакто се води статистика.

Според прогнозите за следващите 5 години глобалната средна температура ще продължи да се покачва и близко бъдеще.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани