Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СЗО: Пандемията с Ковид-19 се влошава – Москва започна да облекчава карантинните си мерки

[post-views]
Броят на починалите от КОВИД-19 по света от началото на годината надхвърли 1 милион души, съобщи СЗО

szoСитуацията с разпространението на новия коронавирус в глобален мащаб се в влошава, предупреди Световната здравна организация. Само за последното денонощие новите случаи със заболяването от Ковид -19 в света са се увеличили с над 130 хиляди души. Независимо от това все повече държави продължават да облекчават превантивните си мерки.

От днес гражданите на Москва вече могат спокойно да излизат от домовете си и да се разхождат из града. Независимо, че епидемията от Ковид-19 в страната продължава да бушува кметът на руската столица Сергей Собянин защити решението си, като посочи, че болниците в града са започнали да изписват повече хора, от колкото приемат. В телевизионно обръщение към московчани Собянин обяви бъдещите си планове за поетапното връщане на столицата към т.нар „нова нормалност“.

Сергей Собянин – кмет на Москва:

„ Планираме да отворим ресторантите на два етапа. На 16 юни,ще могат да работят летните тераси на заведенията, а седмица по-късно ще заработят и хранителните услуги. На 23 юни планираме да отменим всички ограничения за ресторантите, ще отворим спортни съоръжения, басейните и всички центрове за здраве и фитнес.“

Според мнозина в Русия твърде бързото облекчаване на мерките крие опасност от появата на втора епидемиологична вълна, след като за последните 24 часа в страната бяха регистрирани нови 9 хиляди случая.

Независимо, че като цяло в Европа ситуацията около разпространяването на новия коронавидус изглежда да се нормализира в глобален мащаб, заболяването и бързината с която се разпространява продължава да тревожи здравните експерти.

Тедрос Аданом Гебрейесус- генерален директор на СЗО:

„След над шест месеца пандемия, все още не е дошъл момента да махнем крака от спирачката“

Според последните данни на американския университет „Джонс Хопкинс, активните случаи с новия коронавирус по света са над 7 милиона и сто хиляди души, а броят на починалите много скоро ще надхвърли границата от 410 хиляди. За сега САЩ остава най-засегната страна, следвани от Бразилия и Русия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани