Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай отказва участие в тристранни преговори за оръжеен контрол с Русия и САЩ

[post-views]

25th anniversary of Tiananmen Square crackdown on pro-democracy protestsКитай отказва да участва в тристранни преговори за разоръжаване със САЩ и Русия, съобщи днес говорител на външното министерство, цитиран от ДПА.

Високопоставени представители на САЩ и Русия трябва да се срещнат на 22 юни във Виена за нов кръг от преговорите за контрол на въоръженията.

САЩ се надяваха, че Русия може да убеди Китай да се присъедини към преговорите за ограничаване на запасите от ядрени оръжия в трите държави.

През последните години САЩ се оттеглиха от предишни ключови споразумения за оръжеен контрол като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и ядрената сделка с Иран и вместо това се стремят към тристранна сделка с Русия и Китай.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин каза, че Пекин вече е заявил, че няма да участва в тристранни преговори.

„Забелязахме, че САЩ въвличат Китай в проблема, когато и да бъде повдигнат“, с намерение да се отклонят от отговорностите си“, каза Хуа.

Тя добави, че твърденията на Вашингтон, че иска да преговоря честно, „изглеждат изключително нелепи и дори сюрреалистични“.

Източник: mediapool.bg

Най-ново

Избрани