Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Висока оценка за участниците в съвместните бойни стрелби „Шабла 2020“

[post-views]
Висока оценка за участниците в съвместните бойни стрелби „Шабла 2020“

shablaМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов даде висока оценка на действията на военнослужещите, които днес, 10 юни, участваха в 04_Shзаключителния етап на съвместните бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели на зенитния полигон на Военновъздушните сили (ВВС) край с. Шабла. Той отбеляза и високия професионализъм на командирите на военните формирования, проявен при организацията, планирането и ръководството на стрелбите.

„Нашите военнослужещи са много добре подготвени“, подчерта той на днешната демонстрация на бойни способности и допълни: „По този начин ние показваме на обществото, че Българската армия, макар и в некомплект, макар и дълги години пренебрегвана от политиците, е на своето място и е готова да изпълни своето основно конституционно задължение: защита на териториалната цялост и суверенитета на България“.

Положителна оценка за проведените съвместни бойни стрелби „Шабла 2020“ даде и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. “Военнослужещите заслужават уважение за труда си“, заяви началникът на отбраната и допълни: „Моята амбиция е мероприятията да бъдат по-мащабни и мисля, че с ресурса, с който разполагаме, постигаме ефективност, която ни позволява да надграждаме“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

06_Sh_aТой разкри, че за следващата година се планира по-мащабно учение на зенитно-артилерийския полигон „Шабла“. „Тук виждаме 08_Shпредставители на трите вида въоръжени сили и на Съвместното командване на специалните операции. Моята идея е догодина те да бъдат в по-общ тактически фон и да тренираме културата на съвместност“, посочи адмирал Ефтимов. По думите му – тази съвместност не трябва да се тренира и демонстрира само на тактическо ниво – в местността, на полигона или в морето – но и да има своето отражение на оперативно и стратегическо ниво, в подготовката на щабовете.

На зенитния полигон на ВВС „Шабла“ в присъствието на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев екипажите от авиобази Граф Игнатиево, Безмер и Крумово показаха високо ниво на подготовка при изпълнението на задачи за поразяване на самолет-нарушител с авиационна управляема ракета, въздушно разузнаване и определяне на местоположението на катапултирал се екипаж, неутрализиране на условен противник и непосредствена авиационна поддръжка с бордно артилерийско и неуправляемо ракетно въоръжение, бойно търсене и спасяване на приводнен екипаж над морската повърхност. Военнослужещите демонстрираха отлични умения при управлението на летателната техника, точни попадения при стрелбите по въздушни и надводни цели и висок професионализъм при спасителните дейности за медицинска евакуация на бедстващия екипаж. При изпълнението на различните задачи участваха самолети МиГ-29 и Су-25, както и вертолети Ми-24, Ми-17 и AS-532 AL Cougar. Високо ниво на подготовка показаха и военнослужещите от формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски. Те изпълниха бойни стрелби по въздушни цели със зенитна установка ЗУ-23-2 и с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М“.

Действията на военнослужещите наблюдаваха също заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили генерал-мaйор Михаил Попов, генерал-майор Цанко Стойков и контраадмирал Кирил Михайлов, висши офицери от Българската армия, военни аташета, акредитирани у нас, представители на държавната и местната власт.

Източник: mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани