Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС обяви открито Русия и Китай за главни източници на дезинформация за Ковид-19

[post-views]
Европейските външни министри ще подкрепят идеята да се отмени опростеното издаване на визи между Русия и ЕС, пише „Файненшъл таймс“

BorelЕвропейският съюз открито обяви Русия и Китай за главни източници на дезинформация за пандемията от КОВИД-19. Това става ясно от документ,  изготвен  от Европейската комисия и по поръчка на Европейския парламент и страните – членки.

Според доклада на ЕК пандемията от коронавирус е съпътствана от невиждана информационна война, която използва повишения интерес към социалните медии в условията на карантина.

Освен този вирус, има и друг, който създава не по-малки проблеми, заяви първият дипломат на Брюксел Жозеп Борел при представянето на доклада си.

Жозеп Борел – върховен представил на ЕС по външната политика :

„Пандемията от Коронавируса е придружена от масивна инфодемия. Ставаме свидетели на вълна от невярва и подвеждащата информация, на конспиративни теории, както на целенасочени операции от чужди страни и играчи. Част от тези операции са насочени срещу ЕС и страните членки, с цел да подкопаят демокрациите ни.

Документът трябва да послужи като политическа насока за действие на европейските институции и властите в страните – членки. В него комисията  призовава за по-координиран и активен подход при отбиването на атаките на т.нар  “инфодемия”, в частност подвеждащата информация, която застрашава и човешки животи. Като пример Борел посочи, твърденията, включително и на американския президент, че белина предпазва от коронавирус.

В същото време водещи европейски страни като Германия, Франция и Испания натовариха ЕК с още една задача. Те призоваха Брюксел да обмисли начини за по-добра подготовка в случай на следваща вълна на пандемията от КОВИД-19 в Европа, след хаотичната първа реакция в началото на епидемията. Според последните данни на американския университет „Джонс Хопкинс“ броят на активните случаи по света е надхвърлил границата от 7 милиона и 200 хиляди души, а този на починалите е малко над 400 хиляди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани