Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европа призова за деескалация в Либия

[post-views]
ЕП одобри новия върховен представител – Жозеп Борел застава начело на европейската дипломация

BorelВърховният комисар на ЕС по външната политика и външните министри на Франция, Германия и Италия призоваха всички страни, воюващи в Либия, незабавно да прекратят военните действия и да обявят примирие, предадоха медиите.

В декларацията първият дипломат на ЕС Жозеп Борел и външните министрите Жан-Ив Льо Дриан, Хайко Мас и Луиджи Ди Майо призовават „всички либийски и международни страни ефективно и незабавно да прекратят всички военни операции“.

Те настояха също съвместната военна комисия, която помогна на посредника Кайро за прекратяване на огъня по-рано този месец, „конструктивно да се включи в преговорите 5+5“.  В изявлението се казва, че международните усилия трябва да включват „изтеглянето на всички чуждестранни сили, наемници и военна техника, доставени в нарушение на оръжейното ембарго на ООН от всички региони на Либия“.

Прекратяване на огъня в Либия бе подкрепено от Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар и трябваше да влезе в сила в понеделник. Но силите, лоялни на Правителството на националното съгласие (ПНС), целят да превземат град Сирт, в чийто район бе роден убитият през 2011 г. диктатор Муамар Кадафи.

ПНС е подкрепяна от Италия, Турция и Катар, а ЛНА от Русия, Франция, Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Източник: в.“Дума“ 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани