Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поредната прескочена граница – над 2 милиона станаха случаите на КОВИД-19 в САЩ

[post-views]
Още осем починали и над 390 000 с „повишена температура“ в Северна Корея

koronavirusСАЩ прескочиха поредна критична граница, след като броят на случаите с новия коронавирус в страната надхвърли 2 милиона души. Пик на заболяването продължава да се отчита и в страните от Латинска Америка и Южна Азия. Междувременно от СЗО отново предупредиха, да не се прибързва с облекчаването на карантинните мерки, защото в много части на света епидемията от Ковид-19 е едва в началото си. 

Средно на ден броят на новите случаи на Ковид-19 в САЩ нараства с около 20 хиляди души. Независимо, че в много щати заболяването не е достигнало своя пик, местните власти продължават да отменят рестриктивните си мерки. Дори американският президент Доналд Тръмп обяви, че от другия петък смята да поднови предизборната си кампания за преизбирането му за президент. В същото време Европа продължава постепенно да се връща към новата си нормалност, но с едно наум. Повече правителства на Стария континент се опасяват, че предстоящото отваряне на вътрешните граници на ЕС, може да доведе до нова епидемиологична вълна. Най-големи опасения има Испания, която бе сред най-тежко засегнатите страни, но която в същото време разчита твърде много туризма си. 
Фернандо Симон – началник на испанския кризисен щаб:


„За нас решението е в постоянно наблюдение, повишената отговорност на пътниците, тур операторите, на авиокомпаниите, за да може да се идентифицират болните, както и стриктния мониторинг на хората, които са имали контакт с тях.
Подобни опасния имат и в СЗО. От там посочват, че докато в един район пандемията се забавя то в други тя все още не достигнала своя пик.
 

д-р Майкъл Райън – директор на СЗО за извънредните ситуации:

„Рискът и шансовете са различни за всяка една страна. Така че всичко зависи от националните правителства да проучат внимателно, където точно се намират в пандемията, която в много части на света е в разгара си. Нашите най-големи опасенията е, че здравните системи в някои страни са пред колапс, заради огромното напрежение върху тях.“

След Латинска Америка, която се смята за едно от най-големите огнища на новия коронавирус, страните от Южна Азия – Индия и Пакистан също изпитват трудност да овладея заболяването.
Независимо, че и в двете страни пандемията все още не достигнала до своя пик, властите продължават да облекчават карантинните си мерки.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани