Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойни дронове с изкуствен интелект срещу изтребителите

[post-views]
Продажба на американски дронове на Украйна се натъкна на неочаквана пречка

Дронът е бил MQ-4C Triton на американския боен флот. Военновъздушните сили на САЩ ще изправят усъвършенстван автономен летателен апарат срещу пилотиран боен самолет в изпитание, планирано за юли 2021 година.

Целта е утвърждаването на употребата на безпилотни изтребители, които използват изкуствен интелект (ИИ).

Въвеждането на безпилотни бойни самолети изглежда нова ера за военновъздушните сили, съобщава сайтът technews.bg. Засега обаче на тези първи стъпки се гледа като на „дръзка, смела идея“, по думите на генерал-лейтенант Джак Шанахан, ръководител на Съвместния център за изкуствен интелект на Пентагона. Списание Air Force описа изпитанията с автономните изтребители като своеобразно „стъпване на Луната“ за военните.

На този етап автономният боен дрон може да не използва „много изкуствен интелект“, но с течение на времето хората и машините, които работят заедно, ще постигнат значителна промяна, коментира генерал-лейтенант Шанахан по време на брифинг съвместно с колеги от Научноизследователската лаборатория на военновъздушните сили и Института за аерокосмически изследвания „Мичъл“.

Рояците от безпилотни самолети могат да бъдат управлявани от пилоти или да работят напълно автономно. Тези способности отдавна са привлекли вниманието на военните. Например, друг военен проект на име Skyborg предвижда проучване на това как пилот на изтребител може да контролира други безпилотни летателни апарати, летящи успоредно с пилотирания от него изтребител – такива, които биха действали като „въздушни боеприпаси“.

Наред с това военните изпробват и редица други технологии за приложение на изкуствения разум и машинното самообучение във всички видове дейности, от поддръжката на техниката до софтуера за планиране на бойните действия.

Източник: в.“Монитор“

Най-ново

Единична публикация

Избрани