Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДДС падна на 9% за книги, детски храни и ресторанти

[post-views]
ДДС падна на 9% за книги, детски храни и ресторанти

ddsДДС за ресторанти, книги, учебници, бебешки храни и памперси се намалява от 20 на 9 на сто. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене в зала промените в Закона за ДДС. Включването на бебешките храни е по предложение на ДПС. С по-ниска ставка ще са адаптирани бебешки млека и прахообразни каши, зеленчукови, плодови и смесени пюрета от месо, риба, зеленчуци, плодове или ядки до 250 гр. Ставката важи и за бебешките пелени.
Намаленият ДДС ще важи до 31 декември 2021 г., тъй като е антикризисна мярка. Виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, ще продължат да бъдат облагани с 20 на сто.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова и за подкрепа за намаляване на ДДС за виното и бирата. Той се аргументира, че голяма част от тях са българско производство и така би се подпомогнала и икономиката. Предложението обаче бе отхвърлено. Не бе прието и друго негово искане – намалена ставка от 9 на сто и за туроператорските услуги. По думите му секторът не ангажирал сериозни финансови ресурси и намаляването на ставката нямало да доведе до големи загуби за бюджета.                           

Най-ново

Единична публикация

Избрани