Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жандармерия и барети ще пазят застрашени чиновници

[post-views]

parlament_jandarmeriqНова дирекция под шапката на МВР, която ще обедини Жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) да се занимават с охраната на висши ръководни и редови служители на органите на държавната власт. Това предвиждат промени в Закона за МВР, които бяха приети на второ четете от НС по предложение на депутати от ГЕРБ. Освен това новото звено ще трябва да се занимава и с критични ситуации, терористични актове и масови безредици.
Нуждата от охрана на определено лице ще се преценява и осигурява след конкретна запрашеност, ако има заплаха, като ще се изисква решение на специална комисия от висшето професионално ръководство на МВР. В обхвата на звеното ще попада охраната на всички служители в изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Така например при нужда жандармерията и баретите от СОБТ ще трябва да осигуряват гардове на служители на НАП и митниците. При изрично поискване пък ще може да охранява и лица от списъка на НСО като президента, вицепрезидента, председателя на НС, премиера и главния прокурор.
Депутатите приеха също така в системата на МВР да не се назначават лица при установена зависимост или злоупотреба с наркотици, а при подобно нарушение вече назначените да бъдат отстранявани временно.                          

Най-ново

Единична публикация

Избрани