Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов срив на световните пазари заради опасност от втора вълна на Ковид-19

[post-views]
Япония обмисля да предложи четвърта доза ковид ваксина на гражданите

koronavirusНов срив на световни пазари заради опасенията, че се задава втора вълна от коронавирусна епидемия, което според експерти  ще попречи на глобалното икономическото възстановяване. Опасенията са основателните, след като в редица страни по света се забелязва ново активизиране на заболяването, а в други епидемията все още не е достигнала своя пик.

Трите водещи индекса на „Уолтстрийт“ отбелязаха най-големия си спад от 18 март тази година, независимо от плановете на Федералния резерв да запази нулеви лихвени проценти за период от две години.

Причината е една, а именно съобщенията, че в много щати заболяването от Ковид-19 се активизира. Отделно твърдото решение на федералното правителство да рестартира икономиката, е допълнително предпоставка за появата на втора вълна.

Освен в САЩ,  лек спад отчетоха и основните стокови борси в Европа, която също е застрашена от активизиране на заболяването, което според здравните експерти се дължи на вълната от протести срещу расизма на Стария континент, както и планираното отваряне на вътрешните граници на ЕС от 15 юни.

СЗО вече предупреди, че твърде бързата отмяна на карантините мерки, е предпоставка за активизирането на коронавируса.

Критична остава ситуацията в Латинска Америка, където за по-малко от две седмици броят на заразените скочи на над милион и половина, а този на смъртните случаи над 70 хиляди. Лидер в региона е Бразилия.

Индия също продължава да отича рекордни стойности, след като за последното денонощие в страната бяха потвърдени над 10 случая.

Според последните данни на американския университет „Джонс Хопкис“ броят на случаите с Ковид-19 по света е надхвърлил границата от 7 и половина милиона души, като този на починалите вече е над 420 хиляди.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани