Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов срив на световните пазари заради опасност от втора вълна на Ковид-19

[post-views]

koronavirusНов срив на световни пазари заради опасенията, че се задава втора вълна от коронавирусна епидемия, което според експерти  ще попречи на глобалното икономическото възстановяване. Опасенията са основателните, след като в редица страни по света се забелязва ново активизиране на заболяването, а в други епидемията все още не е достигнала своя пик.

Трите водещи индекса на „Уолтстрийт“ отбелязаха най-големия си спад от 18 март тази година, независимо от плановете на Федералния резерв да запази нулеви лихвени проценти за период от две години.

Причината е една, а именно съобщенията, че в много щати заболяването от Ковид-19 се активизира. Отделно твърдото решение на федералното правителство да рестартира икономиката, е допълнително предпоставка за появата на втора вълна.

Освен в САЩ,  лек спад отчетоха и основните стокови борси в Европа, която също е застрашена от активизиране на заболяването, което според здравните експерти се дължи на вълната от протести срещу расизма на Стария континент, както и планираното отваряне на вътрешните граници на ЕС от 15 юни.

СЗО вече предупреди, че твърде бързата отмяна на карантините мерки, е предпоставка за активизирането на коронавируса.

Критична остава ситуацията в Латинска Америка, където за по-малко от две седмици броят на заразените скочи на над милион и половина, а този на смъртните случаи над 70 хиляди. Лидер в региона е Бразилия.

Индия също продължава да отича рекордни стойности, след като за последното денонощие в страната бяха потвърдени над 10 случая.

Според последните данни на американския университет „Джонс Хопкис“ броят на случаите с Ковид-19 по света е надхвърлил границата от 7 и половина милиона души, като този на починалите вече е над 420 хиляди.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Избрани