Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп в конфликт с местните власти в Сиатъл: Президентът смята, че градът е завзет от терористи

[post-views]
Доналд Тръмп съди Хилари Клинтън и други демократи заради твърденията за съглашателство с Русия на изборите в САЩ през 2016 г.

donaldМестните власти в Сиатъл отвърнаха на „удара“ на американския президент Доналд Тръмп и го предупредиха да не се меси в техните дела. По-рано държавният глава заплаши със сила да върне контрола над освободения от полицията район на града, завзет от протестиращите, които той определи като терористи.

Протестите в Сиатъл срещу расовата дискриминация и полицейското насилие продължават вече няколко седмици, провокирани от масовата вълна на недоволство след смъртта на Джордж Флойд през май. Това провокира президентът Доналд Тръмп по-рано да заяви, че градът е превзет от местни терористи, контролирани от радикалните леви демократи. Държавният глава остро разкритикува действията на местните власти в борбата с безредиците и ги призова да си върнат контрола като спрат анархистите, като дори заплаши с употреба на сила.

В отговор на коментарите на Тръмп, че протестиращите се подиграват с губернатора на щата Вашонгтон Джей Инсли и кмета на Сиатъл Джени Деркан, те заявиха, че президентът няма отношение към техните дела и предупредиха, че всяка инвазия в града би била противозаконна.

До размяната на остри реплики между местните власти и Белия дом се стигна след като в понеделник цял полицейски участък се оттегли от района си след няколко дни на сблъсъци с демонстрантите. Стотици хора продължават да се събират в освободената зона за митинги, разпалени речи и други протестни дейности. Факт е обаче, че след изтеглянето на органите на реда ситуацията се успокои, а всички прояви са с подчертано мирен характер.

Най-ново

Единична публикация

Избрани