Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Twitter закри десетки хиляди профили, свързани с властите в Китай, Русия и Турция

[post-views]
Бивш служител на Tуитър е осъден за шпионаж в полза на Саудитска Арабия

twitterСоциалната мрежа Twitter блокира десетки хиляди профили, свързани в Китай, Русия и Турция. Те са били използвани за пропаганда и дезинформационни кампании. Акаунтите са закрити, но съдържанието им е съхранено в база данни и ще бъде използвано с научна цел.

Общият брой на премахнатите профили надхвърля 32 хиляди, като над две трети от тях или повече от 23 хиляди, са пряко обвързани с китайските власти, заявиха от Twitter. Те са публикували над 350 хиляди туита с геополитически теории, удобни за управляващата Комунистическа партия. Мрежата от акаунти е манипулирала общественото мнение по повод ситуацията в Хонконг, чрез разпространение на измамни твърдения за случващото се на острова. Акаунтите са използвани и за пропагандиране на възгледите на Пекин за борбата срещу коронавируса.

Закрити са и други над 150 хиляди профила, имали за задача да увеличат популярността на въпросните публикации, в които личат 4 водещи теми – протетите в Хонконг, Ковид-19, китайският милиардер в изгнание Го Венгуй и Тайван.

Блокираните руски профили, допълват от компанията, са служили за реклама на управляващата партия и за атаки срещу нейните критици, а турските са използвани за възвеличаване на президента Реджеп Таип Ердоган.

Най-ново

Единична публикация

Избрани