Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пълно размразяване: Европа отваря границите си

[post-views]
Граничните пунктове между България и Турция няма да работят тази нощ

granicaЕС започна да отваря вътрешните си граници. От тази нощ в една дузина страни-членки отпаднаха повечето пътни ограничения, наложени заради пандемията от Ковид-19. И докато Франция обяви първата си победа срещу коронавируса, то властите в Китай отново започнаха да затягат превантивните мерки, заради ръст на новите случаи в столицата Пекин.

След 91 един дни на блокади и затворени граници Европа най-накрая започна да се връща към един от основополагащите си принципи, а именно свободното движение на хора и стоки.

От тази нощ границите бяха отворени в Германия, Белгия, Франция, Люксембург, Словения, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Литва, Италия, Швеция и Гърция.

Влизането също ще е възможно и в Нидерландия и Австрия, но само при основателна причина. На този етап единствено Испания за сега ще остави  в сила мерките по границите. Плановете на Мадрид предвиждат частичната отмяна на пътните ограничения да започне от 22 юни, когато страната ще отвори за гражданите от държавите в шенгенското пространство, а седмица по-късно и за всички останали страни от ЕС.

Освен в Европа, българите ще могат да пътуват свободно и в страните извън ЕС, като Сърбия, Черна гора и Косово.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон обяви, че страната е спечелила първата си победа срещу коронавируса, но предупреди французите, че войната все още не е приключила.

Независимо от това, повечето ограничителни мерки в страната отпадат, освен социалната дистанция и задължително носене на маски на закрито.

На фона на нормализиращата се ситуация в Европа властите в Китай, сочен за родината на новия коронавирус, имат сериозни опасения за втора вълна на Ковид-19. Като основното огнище се смята един от най-големите пазари в Пекин, след като за последното денонощие в столицата бяха регистрирани 36 случая. Това принуди властите да върнат част от ограниченията.

Според последните данни на американския университет „Джонс Хопкинс“ случаите с заболяването от Ковид-19  в света са вече 7 милиона и 900 хиляди. Броят на починалите е 433 хиляди.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани