Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министрите на отбраната на страните-членки на ЕС обсъдиха засилването на ролята на Съюза в областта на сигурността

[post-views]
Министрите на отбраната на страните-членки на ЕС обсъдиха засилването на ролята на Съюза в областта на сигурността

ministri_otbranata_esНа заседание на Съвета „Външни работи / отбрана“ на ЕС, проведено чрез видеоконферентна връзка днес, 16 юни 2020 г., министрите на отбраната на държавите-членки обсъдиха възможностите за засилване на ролята на ЕС в областта на сигурността.

Участниците във форума обсъдиха развитието на отбранителните инициативи в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана, участието в мисии и операции и осигуряването на необходимите ресурси за отбрана. В изказванията си те акцентираха на необходимостта от адекватно финансиране на Европейския фонд за отбрана в рамките на Многогодишната финансова рамка на ЕС като инструмент за насърчаване на отбранителната индустрия и развитието на отбранителните способности. Те обсъдиха и идеята за изготвянето на нов стратегически документ, т.нар. Стратегически компас, подпомагащ изпълнението на нивото на амбиция на Съюза. Министрите подкрепиха необходимостта от изграждането на обща стратегическа култура на ЕС въз основа на единна оценка на заплахите за неговата сигурност.

На заседанието бе изразена позицията, че в страната ни има политическо съгласие за изпълнението на ангажиментите за разходите за отбрана и за реализирането на проектите за модернизация на въоръжените сили независимо от икономическите предизвикателства, породени от кризата с COVID-19. България запазва участието си в операциите на ЕС като израз на последователен и траен ангажимент към мира и сигурността. Потвърден бе и ангажиментът ни към отбранителните инициативи и конкретно към Постоянното структурирано сътрудничество.

На проведеното по-рано заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана във формат министри на отбраната държавите-членки високо оцениха ролята на Агенцията като платформа за сътрудничество и развитие на отбранителните способности на ЕС и дадоха насоки за нейната бъдеща работа в условията на нововъзникващите предизвикателства пред европейската сигурност и отбрана.

Източник: mod.bg/

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани