Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доналд Тръмп потвърди: САЩ изтеглят 9500 войници от Германия

[post-views]
Тръмп нахока шефовете на разузнаването в САЩ

Donald Trump-2САЩ ще изтеглят част от военните си от Германия. Това потвърди президентът Доналд Тръмп, който поднови критиката си към Берлин, че не изпълнява финансовите си ангажименти към НАТО. Тръмп посочи, че ще продължи да се придържа към плановете си, докато Германия не промени курса си.

Твърде дълго САЩ плащат за защитата на Германия от Русия, като в същото време освен, че не изпълнява финансовите си ангажименти към НАТО, Берлин продължава да налива милиарди в руските енергийни компании, посочи Тръмп.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Германия от години не изпълнява ангажиментите си и страната дължи на НАТО милиарди долари. Време е да си платят. Не виждам смисъл от това да ги защитаваме, докато продължават да не изпълняват ангажиментите си.

В момента в Германия има разположени 52 хиляди американски военнослужещи, като 35 хиляди от тях са постоянно дислоцирани в страната. Американският президент уточни, че планира да редуцира контингента до 25 хиляди.

По повод критика на Тръмп германският посланик в САЩ беше категоричен, че американките войници не  пазят Германия, а са гарант за трансатлантическата сигурност. Според военни експерти намаляването на числеността на американските военни, ще позволи на САЩ да подсилят военните си мисии в страните от Източна Европа и Балтийски регион, които от години искат изграждането на постоянни военни бази на територията си, като гарант за сигурността си.

Според други обаче зад решението на Тръмп, се крие твърдо желание на американския президент да принуди отделните страни-членки в НАТО да увеличат разходите си за отбраната, с което да се намали финансовата тежест върху САЩ, които от година са основният гарант за съществуването на Северноатлантическия пакт.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани