Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО готви план на действие в случай на втора вълна от Ковид-19

[post-views]
Пентагонът изпраща 1100 военни лекари в Ню Йорк за борба с вируса

koronavirusПандемията от Ковид-19 и подобряването на способностите на НАТО за отговор при възникването на здравни кризи ще са сред основните теми по време на виртуална среща на военните министри на Алианса. Това заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтеберг и подчерта, че вече се работи по   план за действие при евентуална втора вълна от Ковид-19.

От началото на пандемията с Ковид-19 въоръжените сили на  НАТО и съюзническите държави играят ключова роля в подпомагането на усилията на цивилните структури, каза Столтеберг. Той уточни, че през последните месеци Алиансът е извършил десетки полети за доставката на стотици тонове с помощни средства за борба със новия коронавирус, както и е осигурил транспорта на десетки болни хора и подсигурил стотици полеви болници. Всичкото това спаси човешките животи, подчерта Столтенберг и допълни, че НАТО трябва се подготви за евентуална здравна криза в бъдеще.

Йенс Столтенберг- генерален секретар на НАТО:

„Очаквам от министрите да се съглася с три елемента. Създаването на нов оперативен план при появата на втора вълна от ковид-19. Създаването на запас от медицинско оборудване за оказване на незабавна помощ на съюзници и страните партньорки и създаване на фонд за осигуряването на критични медицинските доставки.“

Според Столтенберг тези три елемента ще подсилят възможностите на НАТО за отговор при възникването на здравна криза. В дневния ред на министрите ще влязат още въпросите свързани с подобряването на устойчивостта на транспортните, енергийните и далекосъобщителните системи на страните от пакта. Новата ядрена оръжейна система на Русия и произтичащите от нея предизвикателства за сигурността също ще сред водещи въпроси на срещата. Столтеберг  за пореден път обяви, че НАТО не планира да разполага нови стратегически ядрени оръжия в Европа, но подчерта, че Алиансът ще подсили противовъздушната си отбрана ПВО системи с „Пейтриът“, както и  изтребители от пето поколение. Министрите ще обсъдят още и мисиите на НАТО зад граница, в частност тези в Ирак и Афганистан.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани