Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пхенян започна да разполага армия по границата – напрежението на Корейския полуостров остава високо

[post-views]
Лидерите на двете Кореи размениха приятелски писма

Korea_S&NЮжнокорейският министър на обединението предложи оставката си заради ескалацията на напрежението със Северна Корея. Ким Йон-чул пое цялата отговорност за влошаването на междукорейските отношения, довело до унищожаването на офиса за връзка от страна на Пхенян.

Само ден след като взриви емблематичния офис за връзка, създаден, за да подмогне разведряването между двете Кореи, Северът започна да разполага армията си в демилитаризираната зона по границата. Военните ще бъдат позиционирани около два от символите на доскорошното сътрудничество, а именно индустриалния комплекс в Кесон и туристическата зона на планината Къмган на източното крайбрежие. Заедно с това Пхенян подновява военните учения по границата, като твърди, че целта му е да се предпази от евентуална атака.

По-рано севернокорейски медии заявиха, че унищожаването на офиса е само прелюдия към предстоящата катастрофа и обосноваха решението със системното според тях нарушаване от страна на Сеул на споразуменията от 2018 г.  Южните ни съседи се държат като „помияри“, смятат в Пхенян и припомнят за разпространяваната пропаганда срещу режима на Ким Чен-ун.  В същата риторика сестрата на върховния лидер – Ким Йо-чен, остро атакува президента Мун Дже-ин и го определи като „лакей“ на САЩ, заради когото подобряването на отношенията на Корейския полуостров е останало незабелязано.

На свой ред южнокорейското правителство изрази готовност за преговори, макар че осъди действията на Севера като безсмислени и вредни. Ако Пхенян предприеме реални военни действия, нека е наясно, че със сигурност ще си плати за това, предупредиха от Сеул.

Най-ново

Единична публикация

Избрани