Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хакери удариха Австралия – атакуваха правителството и институциите

[post-views]
Хакери удариха финландското правителство

hakerЖертва на мащабна кибератака станаха правителството и държавната администрация в Австралия. Това заяви министър-председателят Скот Морисън и подчерта, че нападението е организирано от чужда държава, като целта е масиран удар върху всички институции, както и срещу основните онлайн услуги и бизнеси.

Атаките продължават с месеци и стават все по-интензивни, коментира австрлийският премиер Скот Морисън. Той отказа да посочи конкретната държава, която стои зад кампанията, но подчерта, че не са много актьорите, които имат съответните способности за това. Обект на нападението са правителството, индустрията, различни политически организации, образователния и здравния сектор, доставчиците на обществени услуги и операторите на критичната инфраструктура. Изтичане на лични данни на граждани обаче не са установени, уверяват засегнатите.

Правителството няма да разкрива повече подробности, нито ще прави допълнителни коментари, заяви Морисън и уточни, че целта на изявлението му е да повиши общественото внимание към темата и да подтикне бизнеса да подобри защитните си механизми.

Подобна зловредна дейност не е прецедент в Австралия и може да бъде забелязана навсякъде по света, допълни премиерът. Припомняме, че миналата година Държавният университет в страната стана жертва на масирана атака, при която беше открадната лична информация за преподаватели и студенти. По-рано пък основните политически партии и парламента в Канбера също претърпяха злонамерено проникване, отново приписвано на държавен актьор.

Най-ново

Единична публикация

Избрани