Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прогресивната партията на Вучич с категорична победа на изборите в Сърбия

[post-views]
Прогресивната партията на Вучич с категорична победа на изборите в Сърбия

Vuchich_izboriПартията на сръбския президент Александър Вучич с убедителна победа на проведените в неделя парламентарни избори. Според предварителните данни Сръбската прогресивна партия печели близо 63 процента, следвана от коалиционния си партньор Социалистическата партия, която събира близо 11 на сто от гласовете. Трета политическа сила с едва 4 процента е Сръбския патриотичен съюз.

Победата на управляващата в Сърбия коалиция не е изненада, независимо от скорошните протести в страната и бойкота на изборите от по-малките опозиционни партии. Никой не очакваше обаче да е толкова убедителна победата. За президента  Алексадър Вучич резултатите от вота са твърда подкрепа на сърбите към водената от консервативната партия политика.

Александър Вучич- президент на Сърбия:

„Благодарен съм на хората за тази историческа победа. Спечелихме на всякъде и дори на места където никога не сме печелили.“

Избирателната активност е била малко над 48 процента, в сравнение с изборите през 2016г, когато малко над 56 процента от сърбите са упражнили правото си на глас. Причините са няколко от бойкота на опозиционните партии относно здравната ситуация в страната, която до скоро беше поставена под пълна карантина заради пандемията от Ковид-19. Анализатори посочват, че една от причините за доброто представяне на управляващите е именно начина по който са се справили с кризата,  както и обещанията да повишат доходите и да ускорят членството на страната в ЕС, като в същото време запазят близките си отношения си Русия и Китай.

Едно от условията на Брюксел към Белград е да признае независимостта на бившата си област Косово, което ще е гарант за стабилността на Западните Балкани.

Отстъпка, която президентът Александър Вучич преди дни заяви, че не е склонен да направи на всяка цена, дори и това да коства членството на страната в 27 членния блок.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани