Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Русия подновиха преговорите за ядрените си оръжия

[post-views]
Надпреварата във въоръжаването – ново начало.

russia_usaПърви по-сериозен опит от страна на САЩ и Русия да се договорят за ядрените си оръжия. Във Виена започна двудневна среща между заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков и пратеникът на Белия дом Маршал Билингсли. Очакванията за пробив в преговори не са големи, след отказа на Китай да се включи в преговорите.

Договорът за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, известен като Нов СТАРТ, изтича след по-малко от година. Удължаване му е ключово за глобалната сигурност, след като САЩ и Русия още миналата година обявиха, че прекратяват задълженията си по друго знаково споразумение – за редуцирането на ядрените оръжия със среден обсег, след като взаимно се обвиниха, че системно го нарушават.
Това отвори врата към нова ядрена надпревара, която може допълнително да влоши глобалната сигурност.
При пристигането си във Виена нито една от страните не пожела да коментира предстоящата среща, която според анализаторите е обречена на провал. Причината – настояването на САЩ към преговорите с Русия да се включи и Китай, който през последните години активно увеличава ядрените си арсенал до 300 бойни ядрени глави.
Според договора нов Нов Старт САЩ и Русия се ангажират да редуцират настъпателните си стратегически ядрени оръжия до 1550 бройки или арсенал достатъчен да унищожи три планети като Земята.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани