Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пандемията КОВИД-19: Идва ли втора епидемиологична вълна?

[post-views]
За последното денонощие у нас са установени 1552 нови случая с коронавирус

koronavirus

Пандемията от КОВИД-19 продължава да се разраства по света, като все повече експерти смятат, че  настъпва очакваната втора вълна на новия коронавирус. Докато Латинска Америка продължава да е най-голямото огнище на заболяването, вирусът изглежда се активизира в Европа и САЩ.
За по-малко от ден Германия беше принудена да върне част от превантивните мерки в две области на провинция Северен Рейн-Вестфалия, след появата на огнище с КОВИД-19 в месокомбинат край град Гютесло. Рестрикциите, които ще засегнат близо 1 милион души, ще останат в сила до 30 юни, с възможност да бъдат удължени. Наред с Германия, Испания и Португалия също бяха принудените да върнат ограниченията, заради появата на локални огнища на заболяването. Пикове се отичат и в други европейски страни, след като миналата седмица  повечето държави от ЕС решиха да отворят вътрешните си граници. Бързо променящата се ситуация и опасенията, че Европа е пред втора епидемична вълна, повдигнаха въпроса дали няма да е прибързано ЕС да отвори външните си граници на 1 юли и ако го направи дали да въведе ограничения за гражданите на страни, където заболяването държи високи нива, като САЩ, Русия и Бразилия.

И докато Европа се е фокусирала върху пресичането на втората вълна на вируса, то държавите в Латинска Америка все още не са достигнали до пика на първата вълна, която до този момент е отнела живота на над 100 хиляди души.

Междувременно главният вирусолог на САЩ д-р Антъни Фаучи при изслушването си в Конгреса, посочи, че активизирането на вируса в САЩ, го притеснява и открито заяви, че страната е на прага на втора епидемична вълна.

Индия също продължава да отича стабилен ръст на новозаразените, а Австралия, която като цяло беше овладяла кризата, регистрира и първия си смъртен случай от месец.

Според данните на университета „Джонс Хопкинс“ броят на заразените по света е достигнал до 9 милиона и 200 хиляди души, а този на починалите е 477 хиляди.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани