Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дипломатическо фиаско: Венецуела изгони посланика на ЕС

[post-views]
Светът срещу Николас Мадуро – ЕС иска анулиране на президентския вот във Венецуела

Nicolas-Maduro-VenecuelaВенецуела изгони посланика на ЕС в отговор на наложените от Брюксел санкции на високопоставени венецуелски политици. Президентът Николас Мадуро даде 72 часа на ръководителя на европейска дипломатическа делегация Исабел Бриянте Педроса да напусне страната.

Дойде време да сложим край на европейския колониализъм във Венецуела. С тези думи от ефира на националната телевизия президентът Николас Мадуро обяви решението си да изгони посланик на Исабел Бриянте Педроса.

Повод за експулсирането на дипломата станаха наложените от ЕС санкции срещу 11 висши венецуелски политици от обкръжението на Мадуро, заради действия, с които са се опитали да подкопаят  демокрацията и върховенството на закона във Венецуела. Освен забрана да влизат в ЕС санкциите предвиждат и замразяване на банковите им сметки в Европа.  С последните имена списъкът на санкционирани от Брюксел нарасна на 25.

От години Венецуела се намира в тежка икономическа криза, която през 2018г прерасна в политическа, след като в страната се появиха две паралелни правителства.

Едното на лидера на опозицията Хуан Гуайдо, кой е признат от ЕС, САЩ и по-голямата част от страните от Централна и Южна Америка и другото на социалиста Николас Мадуро, чиято власт се подържа от Русия и Китай, с подкрепата на Куба и Боливия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани