Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пандемията КОВИД-19: САЩ с нов рекорд на заболелите

[post-views]
Кризата Ковид-19: САЩ са новото най-голямо огнище на заболяването

koronavirus2 (1)САЩ с нов антирекорд на новите случаи с КОВИД-19. Според официалните данни за последното денонощие броят на заразените се е увеличил с над 53 хиляди души. Заради влошаващата се епидемична обстановка все повече губернатори на щати решиха да върнат част от карантините мерки.  Подобна е ситуацията и в съседна Сърбия, където се запазва тенденцията от стабилен ръст на новите случаи.

Ръст на новите случаи се забелязва в 40 от всичките 50 щата на страната. Рекордьор е Тексас, където за последните 24 часа бяха регистрирани над 8 хиляди нови случая.

Това принуди властите да върнат част от карантинните мерки, което включва повторно затваряне на заведения и борове, като в същото време носенето на маски става задължително на закрити обществени места.

Припомням, че Тексас бе един от първите щати, който реши да облекчи повечето от мерките си,  независимо от препоръките на здравните експерти това да става поетапно. Сходен е и сценария с развитието на заболяването с другите тежко засегнати щати, като Флорида, Калифорния и Аризона.

Опасенията на експертите, че ситуацията в страната ще продължи да се влошава, ако не се вземат общо национални карантини мерки. Подобно предупреждение дойде и от главният вирусолог на Белия Дом д-р Антъни Фаучи, който при изслушването си в Сената предупреди, че ако не се вземат сега мерки, то ситуацията ще излезе извън контрол.

Без промяна е ситуацията в Бразилия, която е другата голяма страна, където бяха подценени мерките на социална дистанция и изолация.

Индия също продължава да отчита ръст на новите случаи, след като за по-малко от седмица броят на заразените скочи с 100 хиляди.

Междувременно сръбската столица Белград може да обяви Извънредно положение, заради поредния ден с голям брой на новозаразени. В опит да потушат огнището властите обявиха, че затварят всички борове и дискотеки, както и заведенията които нямат тераса или градина, като носенето на маски става задължително на всички обществени места.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани