Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В реч пред ЕП германският канцлер Ангела Меркел призова за единство

[post-views]
Меркел и вишеградските й критици единни за сигурността – разединени за имиграцията

A MerkelЕС трябва да остане единен, за да се справи с исторически предизвикателства, като пандемията от ковид-19 и последиците от нея. За това призова германския канцлер Ангела Меркел в реч пред ЕП, в която очерта приоритетите на германското председателство на ЕС.

За Ангела Меркел справянето с пандемията от Ковид-19 и преди всичко икономически последици от нея са най-голямото предизвикателство за ЕС. За целта 27-чления блок трябва стана по-единен и преди всичко по-солидарен от всякога.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„Европа може да излезе от кризата по силна от всякога, единствено ако засилим сближаването  и солидарността.“

Германският канцлер използва случая да призове ЕП да подкрепи амбициозния френско-германски план, който предвижда отпускането на половин трилион евро безвъзмездна помощ за най-засегнатите страни от пандемията.

План, който за сега не се радва на пълната подкрепа на останалите европейски лидери/

Освен здравната криза Меркел подчерта, че другото голямо предизвикателство пред ЕС е справянето с климатични промени, като акцентът беше поставен върху т.нар Зелена сделка на Еропейската комисия.

Наред с по-активната роля на Европа на световната сцена сред другите големи предизвикателства за германското председателство е излизането на Великобритания от ЕС, като Меркерл преди за вероятността от т.нар. твърд Брекзит.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани