Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Антирекорди и ограничения: Пандемията от Ковид-19 се разраства

[post-views]
Новите случаи на КОВИД-19 у нас са 206

koronavirusПандемията от Ковид -19 продължава да се разраства. Това сочат данните на СЗО, според които броят на заразените по света се е увеличил с близо 170 хиляди. Независимо, че повечето от новите случаи са в района на Северна и Южна Америка, ръст на заболелите се отича и в Европа.

САЩ остават за сега най-засегнатата страна от коронавирусната инфекция, като заради темповете на разпространение на заболяването тенденцията ще се запази в близко бъдеще. Според анализ на агенция „Ройтерс“, заразяването се засилва в 42 от общо 50 щата на страната, като за последните 24 часа бяха регистрирани рекордните малко над 58 хиляди нови случая. С това общия брой на заразените прескочи границата от 3 милиона души. Независимо от това американският вицепрезидент Майк Пенс, който беше натоварен със задачата да ръководи здравния кризисен щаб на Белия дом, смята, че разпространението на вируса се забавя, в щатите в които са въведени мерки. Изказването му в контраст с позицията на Доналд Тръмп, който не е от най-големите поддръжници на превантивните мерки. В същото време продължава да расте и опасността вирусната инфекция да се завърне с бързи темпове и в Европа. Франция обяви, че проверява близо 70 предполагаеми огнища на заболяването, като здравното министерство предупреди, че вирусът продължа да е активен. В опит да овладеят ситуацията и да проследят огнищата на вируса, властите планират да отварят няколко мобилни лаборатории, които ще позволяват на повече хора да се тестват. Испания също продължава да засича малки огнища на заболяването, след като вече постави няколко региона на страната под карантина. Заради пик на случаите с Кавид-19 в Каталуния местите власти решиха да върнат задължителни маски на закрито и открито, както и солените глоби за нарушителите. Гърция също отчита ръст на новите случаи, като според Атина повече от тях са внесени отвън. Това принуди властите да затегнат пропускателния режим по границата.

Според последните данни на американския университет „Джонс Хопкинс“ броят на заразените по света прескочи границата от 12 милиона, а смъртните случаи много скоро ще станат 550 хиляди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани